Linoleum vloer nodig in Antwerpen? Deruco is uw Vakman

Linoleum vloeren, een eigentijdse slijtvaste vloerbekleding van natuurlijke grondstoffen. Het is goed voor het milieu omdat het na gebruik volledig biologisch afbreekbaar is. Maar is het ook goed als vloerbekleding in uw woning? Linoleum vloeren behoren in Antwerpen al jarenlang bij de meest toegepaste vloerbekledingen. Linoleum is samengesteld uit natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen zoals kalksteen, hars, jute, lijnolie en andere ecologische producten. Het productieproces wordt dan ook zeer milieuvriendelijk uitgevoerd. Er bestaat ook zoiets als kurklinoleum. Dit is niets meer dan linoleum waaraan kurk werd toegevoegd. Op die manier kan linoleum veerkrachtiger worden, warmer aanvoelen en isoleert deze beter het geluid. Ideaal voor in de slaapkamer. 


De Linoleum vloer bestaat al heel lang, maar dat betekent niet dat het ook oubollig is. Meer zelfs, het materiaal is vandaag opnieuw erg in trek in regio Antwerpen omwille van zijn veelzijdigheid. Het is verkrijgbaar in de meest uiteenlopende vormen, kleuren, motieven en dessins. Voor een origineel resultaat zijn er tal van combinatiemogelijkheden, want linoleum is in Antwerpen net zoals vinyl, verkrijgbaar op rol, in stroken en in tegels. Voor de afwerking heb je keuze uit decoratieve sierranden, hoeken en plinten.

Voordelen Linoleum

Linoleum vloeren hebben naast duurzaamheid en milieuvriendelijkheid ook nog vele andere voordelen. Het materiaal is zeer slijtvast, makkelijk in onderhoud en kan zonder problemen zware gewichten dragen over langere periodes. Andere voordelen zijn:

 • Bijzonder hygiënisch en is om deze redenen dan ook terug te vinden in bijna elk ziekenhuis van het land.
 • Door de slijtvastheid is linoleum ook bestand tegen het gewicht van zware meubels.
 • Is zeer kleurvast. De kleur verbleekt weinig tot niet in de loop der jaren.
 • Linoleum zal snel de kamertemperatuur aannemen, omdat het een warmtegeleidend materiaal is. Linoleum kan daarom ook zeker gecombineerd worden met vloerverwarming. De warmte overdracht op linoleum zal ongeveer hetzelfde zijn als het effect op plavuizen.
 • Antistatisch: Ideaal voor mensen met astma en allergie.
 • Milieuvriendelijk.
 • Antibacteriologisch.
 • Duurzaam: kent een lange levensduur. Intensief gebruikte kamers worden dan ook vaak voorzien van een vloerbekleding met linoleum.
 • Vuilafstotend en makkelijk in onderhoud.
 • Trillingsdempend.
 • Geluiddempend: Sommige linoleumsoorten reduceren geluid met 14 decibels.
 • Prijs en kwaliteit verhouding is zeer goed.
 • Brandveilig: moeilijk ontvlambaar. Zelfs een sigaret uitdoven brengt weinig schade aan.
 • Het heeft een bijna onuitputtelijk kleurenpalet, wat zich ideaal leent voor designvloeren.

Nadelen Linoleum

 • Een Linoleum vloer is niet geschikt bij vochtige plaatsen. Het kan eventueel wel in de badkamer, maar het kliksysteem is zeker niet geschikt in de badkamer omdat deze niet volledig gesloten is.
 • Redelijk duur, maar al bij al wel betaalbaar.
 • Plaatsing vereist meestal een vakman omdat het linoleum warm moet zijn.
 • Agressieve schoonmaakmiddelen zijn uit de boze omdat deze de bovenlaag kan beschadigen.
 • Een (te) dunne linoleum vloer kan op termijn wel barsten vertonen.
 • Aan linoleum is een prijskaartje verbonden. Dit wordt wel enigzins gerecupereerd omdat het een enorm duurzaam en slijtvast materiaal is.
 • Linoleum kan ook moeilijk worden geplaatst in natte ruimtes en de plaatsing dient best ook te gebeuren door een professional.

Linoleum plaatsen

Linoleum plaats je op een perfect vlakke en droge ondergrond om vroegtijdige slijtage te voorkomen. Door de geringe dikte moet de ondergrond steeds geëgaliseerd worden. Daarna worden de linoleumstroken of linoleumtegels rechtstreeks op de ondergrond gelijmd en worden de naden aan elkaar gelast. Die naadafwerking is essentieel omdat indringend vocht ervoor kan zorgen dat de vloer los komt of begint te rotten. Voor linoleum op rol doe je beroep op een vakman in Anwterpen. Die rolt het een dag op voorhand uit in de te bekleden ruimte om al uit te vlakken. Daarna wordt de bekleding over de hele oppervlakte verlijmd en moet je minstens een dag wachten vooraleer je eroverheen mag lopen of de meubels terug plaatst. Na de plaatsing zal de linoleum er plots wat geler uitzien dan in eerste instantie de bedoeling is. Deze gele waas wordt veroorzaakt door de geoxideerde lijnolie die in het materiaal verwerkt zit. Binnen de 24 uren na plaatsing zal deze verkleuring, na de blootstelling aan zonlicht wegtrekken.


Handige doe-het-zelvers kunnen zelf aan de slag met linoleumtegels en -strips. Die kan je eenvoudig in elkaar klikken. Dit systeem kun je gerust
vergelijken met het kliksysteem dat bestaat bij laminaat. Deze klikmethode gebruik je wel best niet in de badkamer of keuken. De klikpanelen worden
weliswaar tegen elkaar aangesloten, toch is het geheel niet waterdicht. Het is geen slecht idee om een linoleum vloer eerst minstens 24 uren te laten
acclimatiseren in de ruimte waarin ze zal worden geplaatst. Zorg ervoor dat de temperatuur in die ruimte minstens 17° Celsius bedraagt. Ook te verlijmen tegels met zelfklevende stroken zijn vrij makkelijk zelf te plaatsen. Zowel bij het kliksysteem als het verlijmen van tegels blijven de voegen open. Voor grotere ruimtes is het aanbevolen om de naden tussen de banen aan elkaar te lassen. Dit laat je best over aan een linoleum vakman in Antwerpen die hiervoor het juiste materiaal in huis heeft. De plaatsing van de vloer is niet eenvoudig en dus in normale omstandigheden niet weggelegd voor beginnende doe-het-zelvers. Een linoleum vloer die niet perfect werd geplaatst, kan op termijn barsten gaan vertonen.

Linoleum kopen

Linoleum kopen? Het prijskaartje van een vloer in linoleum hoger. Dit wordt echter wel gecompenseerd met de lange levensduur van het materiaal. Je beziet deze aankoop dus beter als een investering voor de toekomst. Op zich heeft een linoleum vloer al een lange levensduur, maar een behandeling met de juiste onderhoudsproducten kan deze levensduur nog verlengen. In onze speciaalzaak in Deurne, Antwerpen vind je gegarandeerd de producten waarnaar je op zoek bent.

Voor een linoleumvloer die er jaar na jaar mooi blijft uitzien, moet je regelmatig vegen of stofzuigen. Poetsen met water hoeft maar af en toe. Let op met de hoeveelheid water die je daarvoor gebruikt, want een van de grondstoffen van linoleum is houtmeel. En hout en water zijn geen goede combinatie. Gebruik ook nooit agressieve poetsproducten. Die kunnen de dunne beschermlaag aantasten.

Meer weten over linoleum in Antwerpen? Contacteer ons of bezoek onze winkel in Deurne.

Vraag een gratis offerte aan