Linoleum vloeren, een eigentijdse slijtvaste vloerbekleding van natuurlijke grondstoffen. Het is goed voor het milieu omdat het na gebruik volledig biologisch afbreekbaar is. Maar is het ook goed als vloerbekleding in uw woning? Linoleum vloeren behoren in Antwerpen al jarenlang bij de meest toegepaste vloerbekledingen. Linoleum is samengesteld uit natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen zoals kalksteen, hars, jute, lijnolie en andere ecologische producten. Het productieproces wordt dan ook zeer milieuvriendelijk uitgevoerd. Er bestaat ook zoiets als kurklinoleum. Dit is niets meer dan linoleum waaraan kurk werd toegevoegd. Op die manier kan linoleum veerkrachtiger worden, warmer aanvoelen en isoleert deze beter het geluid. Ideaal voor in de slaapkamer.
De Linoleum vloer bestaat al heel lang, maar dat betekent niet dat het ook oubollig is. Meer zelfs, het materiaal is vandaag opnieuw erg in trek in regio Antwerpen omwille van zijn veelzijdigheid. Het is verkrijgbaar in de meest uiteenlopende vormen, kleuren, motieven en dessins. Voor een origineel resultaat zijn er tal van combinatiemogelijkheden, want linoleum is in Antwerpen net zoals vinyl, verkrijgbaar op rol, in stroken en in tegels. Voor de afwerking heb je keuze uit decoratieve sierranden, hoeken en plinten.
Linoleum vloeren hebben naast duurzaamheid en milieuvriendelijkheid ook nog vele andere voordelen. Het materiaal is zeer slijtvast, makkelijk in onderhoud en kan zonder problemen zware gewichten dragen over langere periodes. Andere voordelen zijn:
Linoleum plaats je op een perfect vlakke en droge ondergrond om vroegtijdige slijtage te voorkomen. Door de geringe dikte moet de ondergrond steeds geëgaliseerd worden. Daarna worden de linoleumstroken rechtstreeks op de ondergrond gelijmd en worden de naden aan elkaar gelast. Die naadafwerking is essentieel omdat indringend vocht ervoor kan zorgen dat de vloer los komt of begint te rotten. Voor linoleum op rol doe je beroep op een vakman in Anwterpen. De bekleding wordt over de hele oppervlakte verlijmd en dan moet je even wachten vooraleer je eroverheen mag lopen of de meubels terug plaatst.
Handige doe-het-zelvers kunnen zelf aan de slag met linoleumtegels en -strips. Die kan je eenvoudig in elkaar klikken. Dit systeem kun je gerust vergelijken met het kliksysteem dat bestaat bij laminaat. Deze klikmethode gebruik je wel best niet in de badkamer of keuken. De klikpanelen worden weliswaar tegen elkaar aangesloten, toch is het geheel niet waterdicht. Het is geen slecht idee om een linoleum vloer eerst minstens 24 uren te laten
acclimatiseren in de ruimte waarin ze zal worden geplaatst. Zorg ervoor dat de temperatuur in die ruimte minstens 17° Celsius bedraagt. Zowel bij het kliksysteem als het verlijmen van tegels blijven de voegen open. De plaatsing van de vloer is niet eenvoudig en dus in normale omstandigheden niet weggelegd voor beginnende doe-het-zelvers. Een linoleum vloer die niet perfect werd geplaatst, kan op termijn barsten gaan vertonen.
Linoleum kopen? Het prijskaartje van een vloer in linoleum hoger. Dit wordt echter wel gecompenseerd met de lange levensduur van het materiaal. Je beziet deze aankoop dus beter als een investering voor de toekomst. Op zich heeft een linoleum vloer al een lange levensduur, maar een behandeling met de juiste onderhoudsproducten kan deze levensduur nog verlengen. In onze speciaalzaak in Deurne, Antwerpen vind je gegarandeerd de producten waarnaar je op zoek bent.
Voor een linoleumvloer die er jaar na jaar mooi blijft uitzien, moet je regelmatig vegen of stofzuigen. Poetsen met water hoeft maar af en toe. Let op met de hoeveelheid water die je daarvoor gebruikt, want een van de grondstoffen van linoleum is houtmeel. En hout en water zijn geen goede combinatie. Gebruik ook nooit agressieve poetsproducten. Die kunnen de dunne beschermlaag aantasten.
Meer weten over linoleum in Antwerpen? Contacteer ons of bezoek onze winkel in Deurne.